Поздравляем Вас Гость
Понедельник
29.04.2024
13:13
Меню сайта
Наш опрос
Как вы оцениваете наши новости?
Всего ответов: 125
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Поиск
Архив записей
Реклама
Главная » 2014 » Июль » 4 » Архімандрит Христофор: «Все за що береться С.А.Кузьменко робиться фундаментально і на віки»
17:58
Архімандрит Христофор: «Все за що береться С.А.Кузьменко робиться фундаментально і на віки»

У кожного свій шлях до бога. Своє відношення і ставлення. Однак для всіх віра і надія вічні християнські начала божого промислу. І той, хто сповідує християнську мораль, духовність, хто вірує серцем, хто віддає частку свого життя богу, хто будує храми, той достойний похвали і божого благословення.

  Історія побудови Свято-Іллінської церкви в с.Головківка  має  велике історичне підґрунтя. Кілька століть тому була побудована церква з дерева. З часом вона була перебудована в кам`яну, але в 1936 році більшовики зруйнували церкву, яка знаходилась на території сучасної школи, - почав свою розповідь настоятель Свято –Іллінського храму, архімандрит Христофор (Ю.О.Лисенко). – До 1965 року, в кількох домах діяли так звані  «домові церкви».  Заклали храм у Головківці в 2002 році. З лютого 2006 року я приступив до служби. Сергій Анатолійович Кузьменко, коли було закінчено будівництво храму, сказав: «Храм збудовано, а наповнити його духовним життям повинен священнослужитель». З того часу пройшло 8 років. Храм устоявся, бо все, що робить Сергій Анатолійович фундаментально, якісно, надійно, і на віки.

 Прийшов час розпису. У  січні  поставили ліса. Для цього майстер В.Цветков спеціально їздив до м. Мурома (Росія), щоб подивитися на їх технологію побудови. Запросили художника А.Філліпова з м.Владімир (Росія). Його помічники з Кишиніва та Харкова. І з лютого місяця  почався розпис храму – з верхньої її частини – купола та алтарної частини. Купол вже розписано образами Святої Трійці. Вже знімаємо ліса з купола. Слід відмітити, що стиль розпису увібрав у себе різні напрямки візантійський, старослов`янський.

Спочатку було підготовлено стіни нанесено імпріматуру – перший шар фарби – сірий, який дає ефект глибини рисунка. Художники працюють по технології грізайля, коли готовий ескіз переносится на холст доступними засобами: копіркою, калькою  або повністю вимальовується (викреслюється). Спочатку  все вимальовується чорно-білими фарбами, далі лак, а потім маслом уже в різні кольори ( аля-крім). Розпис буде на протязі двох років. Безперечно, що храм постане у всій своїй духовній красі, де кожен вірян знайде собі втіху і спокій, розраду і  силу святого духа. У нас дзвони (7) виготовлені в Кам`янсько – Уральську, відзначаються особливим дзвоном…

А далі журналісти, що відгукнулися на запросини правління  Олександрійської територіальної спілки журналістів України прийняти участь в прес-турі з виїздом до Головківки за сприяння народного депутата України С.А.Кузьменка, на власні очі пересвідчились на шедевральність розпису Свято-Іллінського  храму. Представники мас-медіа міста та району  стали свідками творіння божого дива, святих лик, доторкнулися серцем до духовності і християнського розуміння вічного і неповторного божого прояву. У в образах бога, Ісуса Христа, святих ми вбачаємо ліки від усіляких душевних негараздів.

Оглядаючи хід робіт, від престолу і до купола, ставши першими глядачами неповторної, виточеної божої краси, фарб, передачі обличчя і рук, усвідомлюєш, як же треба любити і поважати бога, щоб так передавати його образ.  Один і художників з Кишиніва сказав, що розписи святих найвідповідальніша праця богомаза, який вкладає всю свою душу і серце, щоб якнайточніше, найвиразніше, найправдивіше передати образ святого. Адже від цього залежить подальша доля храму. 

Піднімаючись по лісах під самий купол, задумався,  як ж треба так поважати та дотримуватись божих заповідей, любити бога, щоб вкладати все найцінніше в духовність, яка дає сенс життя всім, хто звертається до найвищого судді і вершителя долі людини. 

Іван Мельник                 

    

Просмотров: 526 | Добавил: wernega | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]